Varför använder Roslagsvatten papperspåsar för matavfallsinsamling?
Hej
Det finns olika system för matavfallsinsamling. Varför använder Roslagsvatten papperspåsar istället för nedbrytbara plastpåsar?
Det finns olika system för matavfallsinsamling. Varför använder Roslagsvatten papperspåsar istället för nedbrytbara plastpåsar?
Följ inlägget
0
följare
Roslagsvatten samlar in matavfall från Vaxholm och Österåker och det behandlas sedan i rötgasanläggningen hos Uppsala Vatten och Avfall.
Uppsala Vatten arbetar för att man ska använda papperspåsar, trots att det är en produkt som är producerad för att kastas bort, vilket kan kännas fel. Papperspåsen som går igenom processen blir mullämne när det sprids på åkrarna. Där bidrar den till mat för bakterier och maskar som ökar den biologiska mångfalden och förbättrar odlingen för lantbrukaren. I många odlingsjordar är detta en brist, framför allt på ekologiska arealer.
En biologiskt nedbruten påse beter sig på samma sätt som en
plastpåse. Eftersom Uppsala vatten & avlopp inte kan bryta ner påsen i rötningsprocessen så försöker de att ta bort så mycket som möjligt av den i sin förbehandling. Denna typ av påsar ställer till med mer problem för dem än en ”vanlig” påse. Biopåsar är nämligen väldigt sega vilket gör att det är svårt att öppna dem och komma åt matavfallet.
Eftersom de inte bryter ner påsen i processen kommer också eventuella rester följa med biogödseln. Det räknas då som en förorening av gödseln. Även om det bryts ner efter en tid så kan det ändå bli skräpigt.
Det är även en kostnadsfråga eftersom behandling av insamlat matavfall från en biologiskt nedbrytbar påse är dubbelt så dyr som papperspåse och det skulle påverka avfallstaxan.
Roslagsvatten följer utvecklingen och kommer det fram ett material som skulle visa sig både fungera bra och vara kostnadseffektivt så är vi inte främmande till att byta insamlingssystem.